Говорителят на главния прокурор обясни, че ръководството на агенцията имало отношения с лекари и шефове на болници

Има ли чадър над определени болници в страната? Това проверява прокуратурата, която влезе в  Изпълнителната агенция „Медицински одит“. Разследващите търсят престъпна схема, при която са били облагодетелствани определени медици и лечебни заведения.

Установени са и смъртни случаи в различни болници, за които агенцията е извършвала проверки, но прокуратурата не е била сезирана.

СКАНДАЛ С МЕДИЦИНСКИЯ ОДИТ: Прокуратурата разследва сигнали за злоупотреби

Има данни за съществуващи отношения между ръководството на „Медицински одит” и конкретни лекари и ръководители на болници. Касае се категорично за злоупотреба с власт, а не само за административно нарушение. Има и корупционен елемент. Можем да приемем, че се касае за корупционно престъпление”. Това каза в ефира на „Здравей, България” Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Тя обясни, че „при наличие на данни за извършено престъпление от общ характер, агенцията е взела самостоятелно решение да не сезира прокуратурата”. Така не се е стигнало до наказания за извършители на престъпления.

Арнаудова каза още, че са събрани доказателства за „комуникация” на определени медици със служители, извършвали проверки по сигнали за лекарски грешки.  

СЛЕД ОПЕРАЦИЯ: Жена остана без глас и е с опасност за живота

На въпросните служители са били давани наставления за това как да извършат дадена проверка. Били са карани да подправят изготвени вече доклади към констативни протоколи. Ние вече разполагаме с въпросните документи”, обясни Арнаудова.

Освен това, имало несъответствия и между това, което „Медицински одит” са обявили на страницата си в интернет и онова, което са предоставили на прокуратурата.

Липсват около 40 преписки, които ще бъдат изискани”, каза Арнаудова.

Тя се е запознала с общо 608 преписки, създадени по сигнали на граждани. Сред тях са и тези за смърт на 11-има пациенти.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.