Очаква се повечето от тях да останат там, а малка част да приеме Франция

След цяла седмица в морето повече от 630 мигранти вече пристигнаха в Испания. Те не бяха приети от Италия, което наложи дългото и неудобно пътуване.

Отказът на Рим да приеме мигрантите доведе до взаимни обвинения между Италия, Малта и Франция и отново повдигна въпроса за нуждата европейските държави да си разпределят имигрантите.

Франция ще помогне на Испания за мигрантите на кораба "Акуариус"

На плавателния съд има повече от 120 деца. Това предизвика много критики към Италия, която отказа да приеме мигрантите. На път за Испания корабът беше застигнат от буря и пътуването стана още по-тежко.

Решението беше на новия вицепремиер и вътрешен министър на Италия Матео Салвини, който е известен с антиимигрантските си позиции.

Лидерът на партия "Лига" беше обвинен в популизъм, защото след шумния отказ да приеме този кораб Италия допусна други, с дори по-голям брой мигранти на борда. В Рим имаше демонстрация в подкрепа на чужденците.

В следващите 45 дни мигрантите остават в Испания, където ще се преценява кой заслужава да получи убежище. Във Валенсия са положително настроени към решението на новия премиер Педро Санчес да изпрати корабът към техния град.

Част от мигрантите на кораба ще приеме Франция, а някои ще бъдат върнати в родните им страни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.