Предложенията доведоха до масови протести на превозвачите у нас

Европарламентът ще гласува предложенията нови правила за товарния транспорт и превозвачите. Пакетът от мерки раздели държавите и политическите сили на различни позиции. А в България стана повод за масови протести. 

Предложеното законодателство цели да намали социалния дъпмпинг и да изравни условията за плащане и работа на шофьорите, което безпокои някои представители на бранша, опасяващи се, че ще загубят конкурентност.

Основателни ли са исканията на автобусните превозвачи?

До днешното гласуване се стигна, след като бе провален опит за внасяне на поправки в предложенията на ниво транспортна комисия и сега процедурата тръгва наново.

Поправките засягат сроковете за работа извън страната, местата за почивки и каботажа в други страни. Предложените текстове касаят гаранции за връщане у дома на шофьорите на 2-3 седмици и ограничен срок на каботажа. Амбицията на Брюксел е да изравни и заплащанията, но за за някои работодатели в страни с ниски доходи това е непосиилно.

Новите правила разделиха цяла Европа. Засегнати и много активни са профсъюзи работещи и национални интереси. Въпросът няма да намери бързи решение и ще отнеме време тъй като темите са сложни и засяга много хора. Няма да стане скоро.

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.