Има опасност и от нова зараза - този път идваща от Румъния

Докато депутатите спореха за чумата, в Странджа се чакат новите проби за зараза на добитъка. В Болярово е последното открито огнище на чума. Във фермата на Ана Петрова се отглеждат около 200 овце. От тях трябваше да бъдат взети втори проби, след като първите са взети в края на юни.

Вътрешният министър: Всички мерки, предприети срещу чумата, са законни

Вчера беше съобщено на собствениците на фермата, че има една съмнителна проба. Днес собствениците отказаха да допуснат ветеринарите да вземат втори кръвни проби, защото не били виждали първите черно на бяло. Ветеринарите отстъпиха и се върнаха с документи, които според Петрова и семейството й са фалшиви, тъй като се разминава броят на животните, а освен това е посочено, че има две съмнителни, а не една проба, както и че в стопанството се гледат и кози, което не е вярно, тъй като има само овце. Ветеринарите бяха отпратени и втори път, когато дойдоха да връчат заповед животните да нямат право да излизат от фермата.

Заповедта не бе подписана от семейството, а от свидетел, който бе полицейски служител.

Порожанов: Продължават прегледите на животни извън надзорната зона

Фермата се пази и от протестиращи, които защитават животните от евентуална евтаназия. Докато на югоизток протестиращи пазят стадата, на север, държавата подготвя нова ограда с Румъния. Тя ще бъде 133 хиляди метра дълга. Идеята е да се предпази северните части на страната от навлизането на нов вид чума по свинете. Тя е африканска чума и може да навлезе чрез ловни излети. Най-близкото огнище е в румънския град Констанца.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.