До тях ще се прибягва в извънредни ситуации

Сингапур ще използва дронове за доставка на медикаменти и спешна реакция при инциденти.

Дронове ще се използват в цял Сингапур, за да доставят животоспасяващи медицински материали на пациенти по време на извънредни ситуации или за да реагират на нарушения на сигурността. Новата система е в процес на разработка, предаде БТА.

Забраняват за няколко дни дроновете в София

Бъдещият консорцуим, свързан с полетите, е в 13 членен състав. Той е избран от гражданското въздухоплаване и министерството на транспорта в страната, за да разработи програмата за дроновете.

Експлоатацията на въздушното съоръжение може да включва транспортиране на кръвни проби, доставка на спешни медицински материали и реакция при инциденти, свързани със сигурността в града-държава.

Малката държава Сингапур с население от 5,6 милиона души е ултрамодерна, добре уредена и строго регламентирана - фактори, които могат да осигурят добри шансове за работа на програмата.

Зрелищен провал на първата пощенска пратка с дрон (ВИДЕО)

Дроновете ще се управляват дистанционно от пилоти в операционен център и ще могат да изминават относително дълги разстояния в града-държава.

Те са доста различни от дроновете за развлечение, чиято употреба е разрешена в Сингапур. Те могат да изминават само кратки разстояния и винаги са видими за техните оператори.

Дрон спаси давещи се хора (ВИДЕО)

Консорциумът заяви, че ще създаде летателни маршрути за дроновете. Ще бъде разработена и частна комуникационна мрежа, както и места за излитане и кацане.

Системата трябва да стартира до две години и преди това ще бъдат проведени строги тестове за безопасност.

Болничният оператор в консорциума заяви, че планира да използва безпилотните летателни апарати за транспортиране на кръвни проби и медицински материали между болниците и централната лаборатория, докато фирма за сигурност заяви, че ще използва устройствата, за спешна реакция при инциденти. 

Стажант-редактор: Мариела Иванова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.