Трагедиите тепърва ще се увеличават, прогнозират експерти

Климатичните промени, на които сме свидетели през тази година, значително ще увеличат природните катаклизми. Според експертите, глобалното затопляне е допринесло за екстремно високите температури, които обхванаха Великобритания и Северна Европа в продължение на седмици.

Горещата вълна е причинена от необичайната липса на вятър. Той обикновено носи студен атлантически въздух над континента. Спирането на ветровете в северното полукълбо и честите аномалии от жега до студ - все по-тясно са свързани със затоплянето на планетата.

„Средно за целия ХХ век имаме градус повишение на глобалната температура, е представете си една система, когато й повишаваме енергията вътре, как ще реагира? Ще реагира бурно! Това и виждаме”, обясни Антоанета Йотова, експерт в „Коалиция за климата”.

Темата на NOVA: "Фаталните 5 градуса"

„Аномалии на валежи, аномалии на температури, виждаме нетипични неща от столетия, като пожари много на север, наводнения по цялата планета”, обясни Георги Стефанов, експерт „Климатични промени и Зелена икономика” в WWF.

Колосални финансови щети и трагедиите тепърва ще се увеличават.

„Много сме близо до момент, когато нещата наистина ще излязат извън контрол”, обясни Антоанета Йотова, експерт в „Коалиция за климата”.

„Не, не е нормално! Ние виждаме едно типично британско лято в България - дъждове, ниски температури, а в същото време на северните ширини - точно обратното. Пожари там, където никога не е имало. Излиза извън нормите”, обясни Георги Стефанов, експерт „Климатични промени и Зелена икономика” в WWF.

Балканите с общ механизъм в прогнозите на опасни природни явления

"Пръстовите отпечатъци" на изменението на климата са видими от Северния до Южния полюс. Трябват спешни мерки, но не само локално, а в глобален мащаб.

В най-северните райони на Финландия бяха измерени рекордно високи температури - над 32 градуса. За сравнение, по това време на годината температурите там се движат между 5 и 10 градуса. В Антарктида пък учени регистрираха световен рекорд от минус 98,6 градуса по Целзий.

„Но тази температура е по сателитни данни. Рекордът, за мен и като учен, е температурата измерена на полюса на студа, това е руската станция "Восток" - 89,3, защото това е температурата на въздуха”, коментира проф. Христо Пимпирев, ръководител на Българския антарктически институт.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.