Открадната е пластика на скулптора Георги Чапкъков

Вандали посегнаха на гроба на Пепа Николова. Открадната е пластика на скулптора Георги Чапкъков, създадена в памет на голямата актриса.

Винаги ще помним голямата Пепа Николова и невероятните й превъплъщения в киното и театъра. Една от най-важните й роли обаче е тази на майка.

"Искам един ден, като вървя с нея, хората да казват, трябва да се гордееш с дъщеря си, искам да стане стойностен, качествен човек”, заяви актрисата в интервю през 2000 г.

Вече 12 години животът на дъщерята - Алекс Сърчаджиева, продължава без майка й. В неделя актрисата отива да занесе цветя на гроба й. Намира го поруган.

"Просто полудях от това, което видях. Хвърлих цветята и побеснях! В потрес съм, изключително възмутена съм", заяви Алекс Сърчаджиева.

"Това, което е откраднато е изключително сантиментално, защото Чапкънов го направи абсолютно безвъзмездно, с цялата си любов, която има към майка ми”, добавя Сърчаджиева.

“Не е само този гроб, повече от половината са така. Това е свещено място, как ще посягаш на мъртвия”, добавя Георги Чапкънов.

Вандали поругаха гроба на Стефан Стамболов (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Не трябва да се мълчи, защото загиваме. Иначе се подминават, тихомълком, ако може да си затворим устата нека да премълчим, не може ли тихо, кротко? Не, трябва да се знае, да се говори", каза Сърчаджиева. 

Заради зачестилите вандалски прояви от Централните софийски гробища обсъждат идеята да заработи и конна полиция. В момента обикалят три автопатрула.

"Има вандалски прояви, не мога да го крия, затова постоянно сигнализираме. Няма как да сложим на всеки гроб, има частично видеонаблюдение. Големината на парка не позволява", заяви директорът на ОП "Софийски гробища" Райна Божичкова.

Само преди седмици под носа на охранителите, вандали оскверниха гроба на българския държавник Стефан Стамболов.

Месинговият бюст на Стефан Стамболов все още не е открит, а щетата ще бъде възстановена от фирмата, охраняваща гробищния парк.

"Чувствата, емоциите, обидата не могат да се възстановят. Това унижение на паметта, това не се възстановява", заявява дъщерята на Алекс Сърчаджиева.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.