Пожарът е локализиран, няма опасност за населението

Около 100 декара горски масиви са обхванати от пожара, започнал в събота вечерта над Карлово. Гори борова горав труднодостъпна местност, съобщиха от пожарната. Подбалканският град е задимен.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Екипи на пожарната се опитват да го овладеят. До епицентъра на пламъците се стига след тежък преход от поне час и половина. Тежка техника не може да премине.

Пожарът е локализиран, съобщи директорът на държавното лесничейство Златю Кличев. Според него потушаването на огъня ще отнеме няколко дни. 

„Вятърът утихна и можем да атакуваме пожара от всички страни. Може би 80-90 декара са засегнати. Заради вятъра нямаше начин да разберем къде пуши, къде гори. Сега вече картината е по-друга. Необходими са ни няколко дни. Със сигурност няма да приключим днес“, заяви Кличев. 

По-рано стана ясно, че доброволци се организират, за да помогнат в гасенето на пожара, но от пожарната помолиха хората да не се приближават заради големия риск и мащабите на обхванатата в пламъци територия. 

Няма опасност за населението. Според експерти не е нужно хората да се евакуират.

По-малко пожари това лятото в сравнение с миналата година

Поискана бе помощ от армията. От Министерството на отбраната съобщиха, че модулното формирование от състава на 61-ва механизирана бригада в Карлово е задействано, за да окаже помощ в гасенето на пожара.

На труднодостъпен терен действат 44 военнослужещи с пет броя техника. В готовност са още 20 военнослужещи, които ще се включат при необходимост в овладяването на пожара.

За да се избегне повторно разгаряне на огъня, екипите от огнеборци ще останат в района и в следващите дни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.