Производителите прогнозират скок в цените на гроздовите напитки

Оскъдна и скъпа реколта от грозде. Стотици декари лозя в Пловдивско са съсипани от дъждовете. Село Брестовица е известно като меката на винените сортове грозде. Лошото време обаче попари надеждите на стотици производители в региона, които очакваха добра реколта. Заради ниските добиви прогнозата им е, че изкупната цена на гроздето ще скочи. Означава ли това обаче, че и цената на виното ще скочи тази зима.

СЛЕД ГРАДУШКИТЕ: Ще поскъпне ли виното?

Средно с 50% по-ниски добиви очакват тази година гроздопроизводителите в Пловдивско. Георги Стаменов отглежда 30 декара винени сортове мавруд и каберне край пловдивското село Първенец. Половината от продукцията му е съсипана от дъждовете.

Пловдив стана втори в световна класация за винен туризъм

Стотици декари лозя са поразени от мана. Влагата донесла и вредителите. В съседното село Брестовица ситуацията е подобна. Затова производителите прогнозират, че слабата реколта ще вдигне цената на гроздето.

Много от винпромите се канят да не изкупуват скъпото българско грозде, а да внесат от Гърция и Македония, където е по-евтино. Винопроизводителите засега са предпазливи и не смеят да вдигнат цените, защото пазарът е доста свит, а и повечето изби имат непродадени количества от минали години.

Испанци създадоха синьо вино (СНИМКИ)

За разлика от винпромите, дребните производители смятат да повишат цената на виното. Така очакванията на производителите са една бутилка хубаво червено вино в търговската мрежа да стигне 17 лева.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.