Темата коментират представители на няколко политически сили

В следващия понеделник вече официално ще се обсъждат оставките на министрите и цялостните приоритети на управлението”, заяви за "Здравей, България" Тома Биков от ПГ на ГЕРБ. Думите му идва ден след официалното откриване на новия парламентарен сезон, който стартира със спорове и обвинения. 

ДЕН ПЪРВИ В ПАРЛАМЕНТА: Взаимни нападки, БСП искат предсрочни избори

„Повод да се усмихна беше промъкнатото съобщение, че ще се правят някакви нови приоритети. Това косвено е едно признание, че вече 1 година и 7 месеца управлението се движи в състояние на Брауново движение. Защото има една коалиция, която е в коалиция с коалиция”, коментира Велислава Кръстева, депутат от ПГ на ДПС.

СЛЕД 4-ЧАСОВИ РАЗГОВОРИ: Управляващата коалиция запазва състава си

По думите й всички предупреждения, отправени от Движението за права и свободи, се сбъдват.

„Политическата криза е факт. Впрочем това е перманентното състояние, в което се намира управлението”, допълни тя.

Кръстева определи поведението на БСП на вчерашното парламентарно заседание като "популистко-левичарски патос". 

Нинова поиска разпускане на парламента и предсрочни избори

"Относно техните декларации, че отиват при хората - това е най-баналният съвет, който дават политическите съветници на лидерите, когато имат безпомощност да се справят с една ситуация", смята депутатът от ДПС. 

Биков също даде коментар за изказването на лидера на БСП: "Госпожа (Корнелия - бел.ред.) Нинова е решила сега да тръгне при народа, и то в момента, в който трябва да бъде в пленарна зала, каквато й е работата. Спокойно може да си отвори приемна в понеделник и вторник. Така правим всяка седмица народните представители от ГЕРБ".  

Сидеров поиска оставката на Валери Симеонов

„Целият този водевил с оставките започва да става безинтересен. Това не са първите. Така беше и с министъра на енергетиката, и с министъра на социалната политика. Това, което наричат преговори, всъщност са договорки”, каза на свой ред Крум Зарков, депутат от ПГ на "БСП за България".

КОАЛИЦИОНЕН СЪВЕТ: Лидерите на управляващите партии на спешни консултации (ВИДЕО)

"Аз не приемам критиките на опозицията. Разбира се, че за тях всичко пропада и всичко е черно. Смятам, че ние като управляващи се справяме доста по-добре от тях като опозиция", отговори Биков от ГЕРБ. 

„Крайно време е политиците да се научим как се поема политическа отговорност. Няма как при една такава трагедия политическата отговорност да не бъде поета с подаване на оставки. Това е едно морално и достойно поведение на министрите и ние няма как ние да не подкрепим едно подобно поведение”, категоричен беше Пламен Христов, депутат от ПГ на ВОЛЯ.

Марешки: „Воля“ ще продължи да бъде различната парламентарна група

В същото време той изтъкна, че поемането на политическата отговорност няма нищо общо с поемането и на фактическата отговорност за случилото се: „Разследването (на трагедията с обърнатия автобус край Своге - бел.ред.) трябва да стигне до фактическите виновници. И те да понесат освен отговорността, и наказанието за това". 

Институтът за пътна безопасност със свое разследване на катастрофата край Своге

„Управлението изглежда абсолютно изчерпано, абсолютно без идея какво иска да направи. Дали например ако се промени регионалният министър, ще се променят практиките по предлагане и отдаване на обществените поръчки за пътните строежи? Лицата имат значение, но в случая те се сменят, без да се прави каквато и да е промяна. Те играят ролята на спасителен механизъм, който трябва да спаси от отговорност главните действащи лица”, изтъкна Зарков на свой ред.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.