Токът няма да се повишава, увериха от КЕВР

Природният газ тръгва нагоре от 1 октомври. Увеличението ще е с близо 14 на сто, но потребителите ще усетят по сметките си 8-процентово поскъпване. Това обясни шефът на енергийния регулатор Иван Иванов. 

Поскъпването на природния газ няма как да бъде избегнато. То се налага и заради международни фактори като курса на долара и цената на суровия петрол. Това обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

Поскъпването на синьото гориво води след себе си и по-високи цени на топлоенергията. От началото на октомври парното в цялата страна също ще поскъпне - с между 2 и 9 процента. Най-много ще усетят завишените сметки, в сравнение с предишната зима, в Бургас, Плевен и София.

КЕВР обсъжда увеличение на цената на природния газ с 14%

Токът обаче засега остава без повишение, увери регулаторът. 

На обсъждането на новите цени дойде и омбудсманът Мая Манолова. Тя поиска обяснение как са избрани точно тези числа. Тя коментира, че решението ще повлече след себе си цените на стоките и услугите. Изключително важно е КЕВР да обоснове какво довежда до поредното увеличение, смята общественият защитник. 

За тристайния си апартамент в Пловдив Мария изчислява, че със съпруга си едва ще смогнат.

 „Ние като пенсионери не можем да си позволим да отопляваме целия апартамент, отопляваме само 2 стаи - за тия две стаи плащаме по 200 лева на месец. Взимаме някъде средни пенсии, ако го увеличат парното, няма да можем да изкарваме нормално месеца - една пенсия трябва да отиде само за парно”, притеснява се Мария Полишева.

Регулаторът разяснява: цената на парното е следствие от поскъпването на природния газ. А неговото увеличение било неизбежно.

„Не можеше да бъде по-добра новината, този път няма никакъв надвзет приход, ние нямаме инструмент за въздействие върху цените, защото те зависят от фактори, които не са подвластни на КЕВР”, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

Възможно е още едно поскъпване на природния газ, а след него - и на парното - от януари. Но може и да не се отрази, ако петролът поскъпне с малко. Шефът на регулатора се надява, че няма да има поскъпване на парното в средата на отоплителния сезон.

Още преди началото на сезона, Марияна от София разчиства сметки с „Топлофикация”. Въпреки че от 10 години плаща само за общи части.

 „Психически никак не се подготвям, че имам и дело за неплатени сметки,  доста дължа, около 3000 лева, за стар период”, споделя Марияна Иванова.

„Ще ядем ли, другите данъци ли ще плащаме?! Защото има не само парно, има и вода, има и ток, има и данък-сгради”, продължава Мария от Пловдив.

Докато новините от енергийния регулатор са и добри, и лоши, БСП предложи решение. Скок в помощите за отопление. Сега те са 374 лева за сезон. Опозицията изчисли, че ако били управляващи 86 милиона лева от излишъка в хазната щял да отиде за енергийна помощ с по 29 лева по-висока от сегашната.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.