Решението идва след смъртта на пациент, който чакаше белодробна трансплантация

Спешни законодателни промени, които да насърчат донорството ще предложат управляващите. Решението идва след среща на семейството на Адриан, който почина в чакане на белодробна трансплатация, с премиера, здравния министър и шефа на здравната комисия в парламента.

Почина един от пациентите, чакащи трансплантация на бял дроб (ВИДЕО)

За Адриан знае България - че беше болен. И докато беше болен, чакаше. Защото трансплантации на бял дроб като неговата у нас не се правят. Заради проблемен договор с австрийска клиника държавата се договори с клиника в Рим. Преди да получи шанс, Адриан почина.

Семейството му поиска продължение на каузата - в името на останалите пациенти, които чакат за бял дроб.

„Хората за тези, които могат да дарят живот след приключването на живота, трябва да разберете колко е важно. Да не погребваме шансовете за другите. Шансовете за другите са органите”, призова Алберт Петков, брат на починалия Адриан.  

Очаква се утре до обяд Агенцията по трансплантации да даде предложения какво точно да бъде променено. Според здравния министър, трябвало разбиране от обществото.

„Разберете, без донори ние няма как да успеем. За да станем редовен член на евротрансплант трябва да имаме годишно по 70 донора. Ние имаме под 10”, обясни здравният министър Кирил Ананиев.

Трябвало и време за обучение на екипи у нас – поне 2-3 години. Здравният министър разпореди пълна проверка за последните 2 години по случая „Адриан”.

„Какви факсове и разговори и къде не е свършена работата в този период както и проверка за договора с Австрийската клиника. Искаме да стигнем до край”, заяви Ананиев.

До край на проблемите с донорството да се стигне бързо и с отчитане на европейския опит, разпореди и премиерът. Бойко Борисов поиска да чуе какво мисли обществото за донорството.

По данни на здравното министерство, от 50 потенциални донори лекарите успяват да убедят близките на най-много 1-2 да дарят органи. Според сегашния закон, при мозъчна смърт те са единствените, които могат да разрешат. У нас няма начин, по който човек може съзнателно и законно да обяви, че би искал да дари органите си. Може да каже само, че не иска – или при личния лекар, или в общината. За последните две седмици у нас починаха трима души, които не дочакаха белодробна трансплантация. Семейството на Адриан пожела те да са последните.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.