В страната няма както специалисти, така и достатъчно донори

Само за последните 2 седмици има 3 смъртни случая на хора, които чакат животоспасяваща трансплантация на бял дроб. Тази операция не се извършва в България. Болните не могат да я получат и в чужбина. 

Магдалена Стоянова е майка на 2 деца. Животът й може да продължи само с трансплантация на бял дроб. През 2007 г. тя е диагностицирана с муковисцидоза. Семейството търси начин за лечение в чужбина. Във Виена й е отказана операция, защото според лекарите тя трябва да е в по-тежка състояние. Докато чака трансплантация, животът й преминава в постоянни престои в болница.

Чужди болници отказват да приемат българи за трансплантация на бял дроб

В България няма специалисти, които да извършват тази операция, няма и достатъчно донори. 

"Цялостната програма на България за трансплантация и донорство трябва да бъде актуализирана. Проблемът не засяга само болните, които се нуждаят от бял дроб - умират хора с чернодробна недостатъчност, с бъбречни заболявания", каза началникът на Чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА проф. Никола Владов.

Подготвят законови промени за насърчаване на донорството

По думите му за последната година в София няма нито един донор. Агенцията по трансплантации е тази, която отговаря, координира и организира процеса на донорство, затова е тя трябва да бъде по-активна, смята проф. Владов. Тя трябва да активизира болниците, които отговарят на изискванията да бъдат донорски бази, за да може те да търсят донори и в Европа. 

"Тази работа се върши с много сърце, тук не става въпрос за пари", категоричен беше медикът.

Той заяви, че обществото трябва да бъде информирано за това какво е необходимо, за да стане един човек донор. Според него Законът за трансплантациите не се нуждае от големи корекции, защото е съобразен с всички директиви на Европейската комисия.

Целия разговор гледайте във видеото.

Репортер: Георги Манев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.