До 2050-та година 60 % от територията на страната ще бъде обезлюдена

Ново изследване, изготвено по поръчка на фондация „Фридрих Еберт”, прогнозира тревожна статистика. То беше представено от доц. Надежда Илиева и доц. Георги Бърдаров, зам.-декан на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

"Къси разкази": Лицата на демографската статистика (ВИДЕО)

Според проучването до 2050 г. 60% от територията на страната ще се превърне в така наречената "демографска пустиня". Причината за това е намаляващото население и концентрацията на хората в едва 6 големи града. Изследването сочи, че почти половината българи ще живеят в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Ще има и области, в които подтрудоспособното население ще бъде под 10%. Ромите ще са 22% от населението на България. 

БРОИМ СЕ: НСИ подготвя 18-тото преброяване на населението през 2021 г.

“Под "демографска пустиня" се разбира територия, където гъстотата на населението е по-малко от 10 души на квадратен километър. Това означава, че няма население, с което да се възпроизвежда останалото население. Тази статистика вече е факт“, коментира в студиото на “Здравей, България“ Георги Бърдаров.

Той каза още, че това е само прогноза, която ще се сбъдне, само ако тенденциите продължат.

Хората в малките градчета са в пъти по-щастливи от тези в мегаполисите

“За да има инвенститори, работа и развитие, на дадена територия, трябва да има активно население. Това не е само при нас. В целия свят тече много интензивна миграция към големите градове. В 21 век имаме глобално разместване на населението“, допълни Бърдаров.

Според него е възможно хората да се върнат в обезлюдените райони заради благоприятните природоклиматични условия.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.