Версията на Рияд е, че журналистът "починал след сбиване"

Саудитска Арабия призна, че журналистът Джамал Хашоги е бил убит в тяхното консулство в Истанбул. По националната телевизия на кралството беше казано, че Хашоги "умрял при сбиване".           

Досега Саудитска Арабия отричаше Джамал Хашоги да е загубил живота си в дипломатическата мисия и твърдеше, че си е тръгнал, малко след като е влязъл в нея на 2 октомври.

Търсят останките на изчезналия саудитстки журналист в гора край Истанбул

Снощи в бюлетин по държавната медия Риад смени версията: "Разследване, проведено от прокуратурата на изчезването на гражданина Джама Хашоги, показа, че между него и хора в консулството е започнал спор, който прераснал в юмручен бой. Това довело до смъртта му. Нека почива в мир."

След това лидерите на Саудитска Арабия се опитаха да се разграничат от смъртта на журналиста. Беше съобщено, че 18 души от разузнаването са арестувани. Кралят на Саудитска Арабия обяви редица мерки за по-добър контрол върху работата на тайните служби на страната. Високопоставен съветник в двора, както и заместник-командира на разузнаването са уволнени.

Последната статия на изчезналия саудитски журналист Джамал Хашоги

Създава се и специален съвет, който да преструктурира службите. Начело на този съвет ще е престолонаследникът принц Мохамед, въпреки че обвиненията към Саудитска Арабия са, че имено хора от охраната му са убили критичния към неговата политиката Джамал Хашоги. В първата си реакция основният съюзник на Риад - Съединените щати, зае позиция в защита на кралското семейство.

"Ще видим. Те арестуваха много хора, може би не всички знаят, но арестуваха много замесени в станалото в консулството. Това е само първата стъпка, но тя е значима", заяви президентът Доналд Тръмп.

Някои  политици в САЩ изразиха съмнения за версията на саудитите. Един от изявените сенатори-републиканци написа в серия от туитове: "Това, че съм скептично настроен е много меко казано."

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.