Александър Иванов и Атанас Костадинов коментират 30-процентното увеличение на данъка за стари коли и Бюджет 2019

Увеличението на данъка върху старите коли, макар и да звучи стряскащо 20-30%, е на автомобили, които в момента са с ниски данъчни ставки поради тяхната овехтялост и кубатура. Това обясни в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Александър Иванов от ГЕРБ по повод на решението на депутатите данъкът върху старите коли от догодина да се повиши с до 30%.

Това увеличение в номинално изражение няма да е повече от няколко десетки лева, увери Иванов: „Това се компенсира, когато за по-новите автомобили, които са по-висока екологична норма, съответно по-малко замърсяват въздуха, на тях ще им бъде намален данъка. „

Атанас Костадинов от БСП заяви, че, за да бъде устойчиво решението, освен икономически, трябва да има и социален императив. Той обяви още, че на второ четене левицата ще обмисли  мерки, с които да смекчат тежестта върху собствениците на стари автомобили.

„Ние сме за въвеждането на принципа, че замърсителят трябва да плаща, както предлагат колегите,  но имайте предвид, че директивата настоява за въвеждането на принципа, но това не отменя как всяка една национална държава, съобразно състоянието на пазара, на доходите, на всички социални фактори, да въвежда поетапно, плавно или пък да компенсира част от щетата, която бяха претърпели хората с ниски доходи . Над 1 милион автомобила са над 20 години. 260 хил.стари автомобили се вкарват  в страната. 130 хил. се продават”, обясни депутатът.

„БОНУС-МАЛУС”: Шофьорите ще трябва да внимават, когато взимат кола втора ръка

Иванов определи Бюджет 2019 като рекорден.  „Той е измерител на реалното състояние на икономиката и на икономическия растеж и на цикъла, в който се намира нашата икономика. Виждаме, че през последните 2 години с 10 млрд. лева се увеличават съответно приходите и разходите в бюджета. Така че може да си пожелаем да продължи този икономически растеж”, добави депутатът.

Иванов обясни, че дефицит се предвижда в бюджета, за да бъде застрахован от външни рискове като  Брекзит, турската лира и др.

От своя страна Костадинов коментира, че за БСП Бюджет 2019 е импликация на предизборен бюджет и добави: „Увеличението от 1,5  млрд. в бюджета се взима от повишаването на осигурителните тежести на хората и им се дава под формата, че правителството прави жест към тях”.

Кворум "на кантар" в парламента, депутатите се броиха поименно

Депутатът от ГЕРБ беше категоричен, че коалицията е стабилна и се върви по управленската програма.  

Атанас Костадинов коментира и кворума в Народното събрание. Според него не може да се манипулира присъствие в парламента. По думите му обаче това е политически въпрос. „За нас коалицията е сериозна разклатена от поредица от скандали. Чрез нашия акт на нерегистриране искаме да покажем основното си несъгласие, че парламентът често е „оставен в ъгъла”, когато се взимат принципни решения. Това е политически въпрос. Никой от нас няма да си позволи в нарушение на Конституцията да провокира нещо подобно”.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.