Историята на жена, която страда от тежка аритмия

"За всеки един удар на сърцето". Така се казва кампанията, която стартира в началото на ноември и информира за превенцията на внезапната сърдечна смърт. Спасение за хора със сърдечни проблеми и различни форми на аритмия е имплантиране на така наречения кардиовертер дефибрилатор. Но в тази графа България е на едно от последните места. Вече 11 години Поля Шумкова живее благодарение на скъпоструващото устройство. Поставят й го, когато е едва на 12.

Как да проходиш отново след травма на гръбнака? (ВИДЕО)

"Оживях благодарение на дефибрилатора, който потушава тези аритмии. Бях 3 месеца на легло, не можех да стана, не можех да направя абсолютно нищо. Дори в състояние на спокойствие получавах аритмии", разказа Поля.

Кардиовертер дефибрилаторът е електронно устройство, което се имплантира в човешкото тяло. Чрез електроди, устройството стига до сърцето. То разпознава появата на аритмии и ги прекъсва чрез елетрическа стимулация. Досега Поля е претърпяла смяната на две батерии, а в момента живее благодарение на трета. За всяка от тях семейството й плаща със средства от благотворителни кампании и Фонда за лечение на деца. 

Висока заболеваемост от хепатит А: Как да се предпазим?

"Когато бях настанена в болница в Италия, лекарския екип установи, че батерията ми е изхабена и трябва да се смени. Това струваше 30 000 евро. Майка ми се разплака, защото нямахме тези средства", спомня си Поля.

Цялата й история вижте във видеото.

Кореспондент: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.