В столицата регистраните случаи са 153

Хепатит А се разпространи в над 20 училища и детски градини в София. Данните, разпространени от в петък от Министерството на здравеопазването, са за периода от 5 юли до 5 ноември. 153 души са регистрирани като заразени в Столичната здравна инпекция, като 144 от тях са деца на възраст между 2 и 16 години.

ВЕЧЕ И В БЪЛГАРИЯ: Изкуствен интелект ще открива с точност рак на гърдата

"Тези, при които болестта се е проявила, са само 20% от всички заразени. При останалите 80% заболяването протича безсимптомно. Инкубационният срок на хепатит А е около 45-50 дни", обясни доц. д-р Атанас Мангъров.

По думите му ваксината е единствената мярка, която може да се предприеме, за да се намали епидемията. Имунизации се правят друкратно в интервал от 6 месеца. Най-добре е те да бъдат направени преди заразяване с болестта. В противен случай ваксината няма да навреди на здравето ни, но най-вероятно няма да има ефект.

Отказалите цигарите възстановяват здравето си след 16 г.

Д-р Мангъров добави, че грипната епидемия се развива в края на декември и началото на януари, като никой не може да предвиди с точност кога ще започне тя. Според медика все още е рано за поява на случаи на грип. Боледуващите в София са с вирусни заболявания, но няма доказани случаи на грип. Симптомите са висока температура, отпадналост, кашлица, повръщане, мускулни болки. Това, което отличава другите инфекции, е, че те не са толкова широко разпространени и в сравнение с грипа, протичат много по-леко, добави доц. Мангъров.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.