Според проучване с 38% намалява рискът от сърдечно-съдови заболявания, ако спрем да пушим

Бившите пушачи ще имат нужда от повече от 15 години, за да нормализират здравето си. Това се доказва от данните от проучването „Фремингам“, съобщава Медикал експрес, цитиран от БГНЕС.

Експерти са анализирали здравния статус на 8 700 доброволци. Всички участници в началото на наблюденията са били без сърдечно-съдови заболявания. Средно доброволците са изследвани в продължение на 27 години. Изследователите са сравнили показателите за риска от сърдечни заболявания и заболявания на кръвоносните съдове при пушачи, бивши пушачи и непушачи.

Трябва ли да забранят пушенето в пристройки на заведения?

Оказало се, че 70% от случаите на заболяване се развивали при пушачи или бивши пушачи, пушили по кутия цигари на ден. За тези, които изоставили навика, рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания е намалял с 38%. Данните са сравнени с тези на доброволците, продължили да употребяват тютюневите изделия. Като цяло е отнело 16 години от отказа от тютюнопушене за нормализиране на здравните показатели.

Мередит Дънкан, автор на изследването твърди, че ползите от отказа от тютюнопушене вече са забележими през първите пет години.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.