Процедурата е безболезнена и щадяща за пациентките

Вече и в България изкуствен интелект ще открива с точност рак на гърдата. Процедурата е безболезнена и особено щадяща за пациентките. 

Kато най-голямата болница за женско здраве у нас "Майчин дом" ще бъде първото лечебно заведение, където ще се прави диагностика с иновативната апаратура. С нейна помощ ще могат да се откриват злокачествени образувания, които иначе остават невидими за ултразвука.

В Майчин дом показват иновативна техника за откриване на рак на гърдата

Един от сигналите за рака на млечната жлеза може да бъде повишената температура на кожата. Именно за тези отклонения ще следи новият апарат за диагностика. Технологията е разработена в Полша, където ще бъдат разчитани резултатите.

"За няколко минути се генерират 45 термографски образа, които се изпращат за анализ от изкуствен интелект в база данни на сървъра на фирмата. Ако няма проблем, в рамките на 5 дни ни отговарят, че няма причина за безпокойство и изследването е отрицателно", каза д-р Мирослав Георгиев. 

В ИМЕТО НА ЖИВОТА: 14 онкоболни рисуват усмивки

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените. У нас всяка година близо 4000 българки са диагностицирани с болестта. От тях около 1400 губят битката за живота си. Статистиката показва, че напоследък все повече жени под 30-годишна възраст се сблъскват с диагнозата. Засега диагностиката с иновативната апаратура няма да се покрива от здравната каса, а цената й е 60 лева. 

"Имаме двойно по-голяма заболеваемост от рак на гърдата при жени, които живеят под стрес в градски условия", заяви професор Иван Костов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.