Гледайте епизода на туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ ще отведат зрителите при най-добрите китайски майстори на каменна резба тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Кингтиан е красив окръг в югоизточната китайска провинция Чеджианг.  Окръгът е известен с богатите си оризови полета. Субтропичният мусонен климат определя годишна средна температура от 18,3 °.

Липсата на повече от 5% обработваема земя в района на Кингтиан, накарала хората да се замислят за своето оцеляване. И така те обърнали поглед към друг безценен дар от природата - камъкът на Кингтиан. Многослойната гравираща техника и кингтианския камък са ярката перла в съкровищницата на китайските каменни резби.

Най-ранният обработен подобен камък, открит днес, е от гробницата на династиите от 5-7 век. Занаятчиите отдавна открили умерената твърдост, красивите цветове и уникалната текстура на камъните от Кингтиан. Те се превърнали в подаръци в знак на почит към императора.

Резбоването на кингтианският камък е достигнало безпрецедентно съвършенство в техниката, моделирането и артистичната концепция. Занаятчиите разгръщат своята оригиналност и оформят камъните в красиви форми. Плодове, цветя и зеленчуци са основни теми.

Кингтайнският камък е като нефрита, но е по-богат на цветове и екзотични мотиви от разновидностите на нефрита. Намира се обагрен в почти всички цветове, като вътрешността му крие разнообразни нюанси на зелено, бяло, жълто, червено, кафяво, лилаво, синьо, черно, невероятни брилянтни цветове и фигури, наподобяващи цветя.

В ръцете на майсторите се появяват пагоди, къщи, дървета и цели пейзажи. Без никакво допълнително оцветяване от камъка излизат изящни цветни картини. Тук е място за колекционери,

 Гледайте новия епизод на туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на “Без багаж“ можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.