Възходът на партията „Вокс” последва кампанията за отцепване на Каталуния

Когато крайнодесният политик Сантяго Абаскал се обърна към множеството в конферентна зала във Валенсия, той вече знаеше, че нещо се е променило. Пред него стояха 2000 души, които попиваха всяка една дума. Само допреди година успяваше да събере едва няколко десетки.

В миналото считан за аутсайдер в политиката, сега Абаскал е във възход в една държава, която до този момент успяваше да устои на популистките политически течения, които връхлитат Европа. Партията му „Вокс” може да стане първата крайнодясна партия, която влиза в испанския парламент след края на диктатурата на Франко през 1975 г. Проучванията показват, че „Вокс” ще си осигурят места и в Европарламента на изборите през май. Печелят последователи с антимигрантската реторика.

Възходът на партията „Вокс” последва кампанията за отцепване на Каталуния. Членската маса на партията се удвои през последните четири месеца и почти 10 000 се събраха на митинг, на който беше обявен манифестът на крайнодесните. Основното им послание – Испания има нужда от защита от каталунските и баските сепаратисти. Искат депортация на мигранти, влезли нелегално и водят кампания срещу милиардера филантроп Джордж Сорос.

Сантяго Абаскал е син на баски политик от дясната Народна партия, който десетилетия е получавал смъртни заплахи от сепаратистката група ЕТА. Част от успеха на „Вокс” се дължи и на имиджа на лидера й – силен, енергичен, носи костюм, с изрядна коса и винаги с пистолет, за да защити баща си и себе си от смъртните заплахи.

И макар политолози да не предричат „Вокс” да се превърне в решаващ фактор на испанската политическа сцена, едно е сигурно – популистите вече имат свой представител и в Испания.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.