В 10 гранични района на Украйна е въведено военно положение

Съдът в Крим постанови задържане за два месеца на първата група от  24 украински моряци. Москва разпространи показанията на трима от тях, а в част от Украйна вече е обявено военно положение. Така наречените признания на трима от задържаните украинци са пред руската държавна телевизия, а според Киев те са дали фалшиви показания под натиск.

В село Червоне край Мариупол деца участват в копаенето на окопи, за да подсилят отбранителната линия по азовското крайбрежие. В Мариупол украинските войници наблюдават как мъглата се спуска над Азовско море.

От днес в 10 гранични района на Украйна е въведено военно положение.

"Правомощията на военното положение ще бъдат използвани само в случай на руска сухопътна агресия. Веднага щом руски войник прекоси границата, няма да губя и секунда, за да гарантирам защитата на украинската земя", заяви украинският президент Петро Порошенко.

Военното положение крие риск от ескалация на конфликта в Донбас, предупреди Кремъл. Западът застана на страната на Украйна и призова за деескалация на напрежението. На масата е и въпросът за още санкции срещу Русия.

„Не ми харесва това, което се случва. Знам, че Европа също не е във възторг, но те работят върху това, заедно работим", заяви Доналд Тръмп.

Русия остава непоклатима.

"Основният въпрос не зависи от ООН или някоя друга организация, а от спонсорите на украинските власти, които трябва да ги предупредят, че е неприемливо да си играят с огъня", заяви руският външен министър Сергей Вавром.

Анализатори коментират, че напрежението между Киев и Москва расте от месеци, а основният проблем - анексирането на Крим и войната в Донбас, остава.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.