Улиците и тротоарите са разкопани

Десетки родители в Пловдив са изправени пред ежедневната трудност да заведат децата си в детска градина и ясла или да вземат храна от детска кухня. Причината е мащабен ремонт, който тече посред зима, на 6 възлови улици в района. Засегнат е и самият родилен дом „Весела“ до който линейките не могат да стигнат. Улиците и тротоарите са разкопани, а дъждът е превърнал всичко в блато. За това ни сигнализираха разтревожени родители.

ОПАСНА ДЕТСКА ГРАДИНА: Кой допусна деца да учат в сграда, която е пред разруха и пропадане?

От 2 седмици преминаването през улицата е мисия невъзможна. Родителите са принудени да носят децата си на ръце и да вдигат количките във въздуха, за да не затънат в кълта и ямите. Гневни майките описват ситуацията така - или чупиш количката, или обръщаш детето в калта.

"Тук става въпрос за безопасността на децата, за нашата собствена безопасност като родители, баби и дядовци също се движат тук", каза Мария Паскова.

С риск за живота на собствените си деца, майките са принудени да ги изоставят в количките в  непроходимата улица, сред машините, за да вземат храната им от млечната кухня.

"Рискувам, да. Някоя жена, майка, някой друг човек стои при него и го пази, докато дойда. Няма друг вариант. Това е България. Последният път работниците ми го пазеха тук", каза Галя Николова.

Пребиха ученик в двора на училище в голямото междучасие

В най-тежка ситуация е родилният дом "Весела". Здравното заведение е пълно с пациенти, а достъпът с превозно средство до него е абсолютно невъзможен.

"Няма достъп до линейки. Това е родилен дом. Когато има спешна нужда, от достъп до здравеопазване някоя родилка, няма как. Трябва на ръце да бъде пренасяна", каза старшата акушерка от АГ“Весела“- Пловдив Флора Димитрова.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.