Какво означава това за потребителите?

Цената на петрола на световните пазари падна под 50 долара на барел. Това е спад с 20% от пиковите цени. Докога обаче ще продължи намалението на цената на суровината, която има пряко отношение и към цените, на които купуваме горивата от нас и от какво зависи?

Когато говорим за цената на петрола, най-важни са политическите отношения между държавите, които произвеждат „черното злато”. От тази гледна точка, погледите са вперени в срещата на Г-20, която започва утре. По време на форума предстои среща между президента на Русия Владимир Путин, престолонаследника на Саудитска Арабия  Мохамед бин Салман и президента на САЩ Доналд Тръмп. От тези разговори се очакват и новините за стойността, на която ще се търгува суровината за производство на горива.

СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА: Какви ще са предизвикателствата през 2019 г.?

Къде може да търсим причини за спад? Първо, зависи от това дали действително държавите в ОПЕК, картелът, който определя цената в зависимост от добива, ще изпълнят обещанието си да ограничат добива на петрол. Това ще означава ново повишаване на цената на „черното злато”. Притесненията вътре в организацията са, че когато някой хитрува, може да развали споразумението и играчите обикновено губят пазарен дял.

От другата страна е глобалната икономическа картина и притесненията, че световната икономика не се движи добре, тоест търсенето ще е по-малко, а това ще натиска цените надолу.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.