Как се печели състезание в ледени води и температура -1 градуса?

"Официалната температура на водата в Антарктида беше -1,2 градуса. Нямахме възможност да направим тренировка в ледени води. Бях много мотивиран за състезанието. Опитах се да контролирам изцяло организма си и емоциите си. Не си мислете, че не ми беше студено. Много ми беше студено, но се опитах да се концентирам и да запазя силите си за следващите метри", разказа за "Здравей, България" шампионът ни по плуване Петър Стойчев.

Петър Стойчев за Антарктида: Малки парчета лед непрестанно ме удряха (ВИДЕО)

Той спечели първтото организирано състезание в ледените води на континента. Стойчев добави, че пътуването до Антарктида е било вълнуващо и обсипано с трудности през протока Дрейк. Той сподели, че една от най-трудните фази, през която е преминал, е навлизането във водата и рязката промяна в температурата. 

"Преди състезанието температурата на тялото ми беше 37,3 градуса. Минути след като излязох от водата температурата ми беше 30,8 градуса", каза още Стойчев.

ЛЕДЕН ТРИУМФ: Какво стои зад успеха на Петър Стойчев?

Шампионът е плувал сред ледени късчета, които не са се разтопили в ледената вода. Времето на континента е било много променливо, което е затруднило старта на състезанието. Стойчев заяви, че по време на състезание никога не мисли негативно, а винаги вярва в успеха. Когато е достигнал кораба, шампионът е бил наясно, че има значителна преднина пред останалите плувци. След два месеца Стойчев ще участва в световното първенство на Северния полюс в Мурманск. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.