Изпълнили сме критериите още през 2011 г., от тогава ни третиран неравноправно, заяви председателят на ПЕС

България и Румъния трябва да влязат в Шенген по всички граници сега. Това заяви Сергей Станишев за предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Председателят на ПЕС коментира доклада, който беше изготвен от него и одобрен в европейския парламент с огромно мнозинство. В него се призовава България и Румъния да бъдат приети в Шенген.

С ОГРОМНО МНОЗИНСТВО: ЕП прие доклада „Станишев“ за България и Румъния за Шенген

„Много навременен е този доклад. В момента се прокрадва една теза, че ще ни приемат следващата година по въздух и море, а в неопределено бъдеще и по суша. Това е неприемливо”, заяви Станишев.

Според него подобно нещо би „затвърдило двойния стандарт”.

„Членството в Шенген има ясни критерии, които България е изпълнила през 2011 г. Оттогава сме свидетели на двоен стандарт и неравноправно третиране на България. Това е недопустимо. Най-важното за страната ни е влизането в Шенген по суша – да няма контрол, когато българските тирове пътуват от и към Гърция и Румъния. Страните ни трябва да влязат по всички граници сега”, заяви Станишев.

„Приемаме ли като държава да прилагат към нас двоен стандарт? Ако го приемем, ще го прилагат към нас и по други теми”, заяви Станишев.

Според него следващата година е решаваща за съдбата на Европа.

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.