Коментират Румен Петков и Румен Христов

България трябва да отстои собствения си интерес  - пряка доставка на газ за Европа. Това е европейски интерес. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините.”.

Руският посланик: "Турски поток" остава през България

Засега диверсификацията се свежда от това да взимаме руска газ от Турция, което сами разбирате, че е обидно за държава като България – с такава история в гарантиране на газовата сигурност на Европа, да бъде опосредствана доставката. Ние и в момента имаме добри условия. Просто трябва да си гарантираме националния интерес без да се съобразяваме с външния натиск”, каза Петков.

Трима инвеститори проявяват интерес към строежа на АЕЦ "Белене" (ВИДЕО)

Според Петков България се е забавила много с изграждането на АЕЦ „Белене”. „В това време и Турция, и Унгария, и Румъния направиха много сериозни крачки напред и в момента България има шанса да навакса със стратегически инвеститор и мисля, че не трябва да губим никакво време”.

Румен Петков заяви, че утре АБВ ще представи документ за политиката на доходите, политиката в икономиката и в селското стопанство и политиката в духовната сфера: „Ние искаме да кажем достатъчно ясно на българските граждани, че има възможни социални решения в рамките на тежката ситуация, в която се намираме”.

Лидерът на СДС Румен Христов заяви, че е важно да има диверсификация на доставки. Според СДС обаче такива не се осигуряват с „Турски поток”. „Няма да има, защото ние и сега получаваме 95% руски газ и ще продължим да получаваме пак руски газ. Въпросът  не е през колко тръби се доставя руски газ, а по тези тръби да тече и друг газ, за да има възможност за конкурентно определяне на цените и от друга страна, ако се случи нещо, например природно бедствие, да не зависим от един доставчик”, обясни той.

Според христов проектът за АЕЦ „Белене” няма да се състои: „Нямаме нужда от такъв проект, защото мощностите, с които разполагаме към настоящия момент не показват дефицит на електроенергия за България, пазарът ни не е толкова развит в региона. Освен това само 4-5 реактора се изграждат в рамките на ЕС”.

Лидерът на СДС обяви, че според проучване дясната партия би събрала около 1% от гласовете на избирателите на предстоящите европейски избори. „Щом става дума за евроизборите ние ще търсим идейна коалиция в дясно от гледна точка на това, че искаме да изпратим поне двама депутати от десницата, от ЕНП”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.