До заслона днес стигнаха единствено Миролюба Бенатова и операторът Михаил Кръстев

Наемателите на заслона на Черни връх ще бъдат сменени. Както NOVA първа ви съобщи още снощи, скандалът с бедстващ турист и приятелите му, които не били пуснати да празнуват нова година в чайната, предизвика реакцията на Българския туристически съюз.

Днес до заслона на Черни връх стигнаха единствено Миролюба Бенатова и операторът Михаил Кръстев. Пътят нагоре дори с тежка снегопочистваща машина е повече от час.

БЕДСТВАЩ ТУРИСТ В ПЛАНИНАТА: Защо е отказана помощ в заслон на Черни връх?

Заслонът трябва да е достъпен 24/7, за да подслони бедстващите туристи. Вътре има  чайна, метеорологична станция и помещение, в което спят наемателите. Само преддверието е винаги отворено, а според правилника на туристическия съюз,  мястото трябва да е достъпно без прекъсване.

След 3-часов преход от Алеко до Черни връх, пристигат и наемателите Ирина и Чавдар – дългогодишни планинари, с опит в поддръжката на високопланински обекти. Заради инцидента от Нова година, при който на турист в нужда е отказано да влезе на топло, съдържателите на заслона ще бъдат сменени.

„Омръзна ми да чукат непрекъснато по прозорците, на терор отиват нещата, денонощно се тропа”, заяви Чавдар Евтимов.

„Прекратяване на договора по наше желание”, допълва го Ирина Костова.

В новогодишната нощ туристите, които стоят пред вратата, записват разговор с приятелка на наемателите на хижата, която отваря  и отказва да ги пусне, въпреки че сред посетителите има бедстващ човек.

„Съжалявам, че не сме излезли ние", заяви Ирина.

„Непрекъснато се тропа по нашите врати и прозорци и решихме, че няма да отговорим, защото някой е решил да влезе", заяви Чавдар. 

„Обрахме срама, само искаме да кажем, че не сме човекоядци и убийци”, заяви Ирана.

Гледайте цялата история за туристическите неволи и Черни връх отблизо - утре, в рубриката „Миролюба Бенатова представя” в предаването „Събуди се”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.