„Това е история за страхове и за това, че България променя дори и хората в планината", каза Миролюба Бенатова

Бедстващ турист не беше пуснат да се стопли в заслона на Черни връх в новогодишната нощ. За това сигнализира в социалната мрежа журналистът Димитър Кенаров, който е свидетел на ситуацията. Заради инцидента наемателите на заслона бяха сменени.

БЕДСТВАЩ ТУРИСТ В ПЛАНИНАТА: Защо е отказана помощ в заслон на Черни връх?

„Това е история за страхове и за това, че България променя дори и хората в планината. Очакваме те да са по-широко скроени и без предразсъдъци, но всъщност начинът, по който живеем, променя и тези, които са нависоко, правейки ги мнителни и враждебни. Всяка страна има своите аргументи и оправдание. Това е заслон и трябва да има 24-часов достъп до него. На хартия е разписано по един начин, но нашата реалност ни показва колко трудно живеем заедно”, каза в „Събуди се” Миролюба Бенатова.

Кирил Радев е компютърен специалист и екстремен спортист, доказан като бегач на дълги разстояния при тежки условия. Радев решава да посрещне Нова година на Черни връх с приятели. За Кирил е обичайно да изкачи върха гол до кръста с бягане от центъра на София до върха на Витоша. Отнема му три часа и половина. Не е изчислил обаче, че няма къде да влезе на топло.

СЛЕД СКАНДАЛА С БЕДСТВАЩИ ТУРИСТИ: Наемателите на заслона на Черни връх ще бъдат сменени

Димитър и други трима добре екипирани и подготвени приятели на Кирил пристигат на уговорената среща на върха след минути. Обадил се преди дни, за да каже, че групата ще се качва и получил отговор от съдържателите, че няма да е удобно.

Хората, които преди три години са ги пуснали в чайната в навечерието на 2019-а отказват да ги приемат. Междувременно Кирил се чувства зле и има нужда от топлина. Казва обаче, че не е надценил възможностите си. Признава, че най-същественият пропуск е, че е забравил да си направи застраховка.

Ирина и Чавдар са наематели на заслона от години. След инцидента с отпратените туристи вероятно ще оставят обекта на други. Казват, че прекратяват договора по тяхно желание.

Всички гледни точки гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.