Поводът е изказването му в с. Войводиново

Жалба срещу вицепремиера Красимир Каракачанов в Комисията за защита от дискриминация след вчерашното му изказване по случая „Войводиново”. Според представители на ромската общност, от инцидент с двама души Каракачанов правел изводи за цялата общност.

НАПРЕЖЕНИЕ ВЪВ ВОЙВОДИНОВО: Изчерпано търпение или провокация?

Случаят „Войводиново” вече е в Комисията за защита от дискриминация.

„Циганите в България станаха изключително нагли вече”, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

След думите му вчера, днес последва жалба срещу него.

„За нас този вицепремиер и министър наклажда етническата омраза в държавата. Не защитаваме тези двамата, където посегнаха на военнослужещ”, заяви Ачо Йорданов, Сдружение „Единство” – Хасково.

Ромите се заричат: ще протестират пред Министерския съвет, докато не получат оставката на Каракачанов. Извинение от вицепремиера не последва. И днес той продължи да отстоява тезата, че интеграцията на ромите е сбъркана. 

„Ще ги жаля, за кога ще ги жаля? Да не се разсърди някой бюрократ в Брюксел? И какво да ги защитавам, че за 25 години усвоиха десетки милиарди фондове за интеграция, а живеят още по-зле от преди ли?”, попита Красимир Каракачанов.

Каракачанов: Всички постройки в ромската махала във Войводиново са незаконни (ВИДЕО)

Тезата защитиха и от ВМРО, които твърдят, че държавата трябва да приложи мерки, включително и репресия срещу ромската общност, за да се интегрира. А според представители на  общността напрежението удобно се използва политически.

„Уж спонтанно, а в същото време преди избори. Нека да не се заблуждаваме”, заяви Христо Николов, фондация „Саворе”.

Проблемът на държавата, е че парите и политиките за ромите се изсипват на едро, твърди изследователят Алексей Пампоров.

„Имам чувството, че политиците и държавата имат интерес да поддържат напрежение. Има гето - има проблем”, коментира Алексей Пампоров, Институт за изследване на обществата и знанието, БАН.

Държавата се проваля, когато спестява пари за решаване на проблемите по места, казва Пампоров. Сред тях - липсата на постоянна адресна регистрация, социалния и образователния им статус.

„Големият феномен, който в момента се наблюдава – имаме грамотни баби на 40,50-годишна възраст и техните неграмотни деца и внуци, които не са обхванати дори в училище”, коментира Пампоров.

Реалният ефект от интеграцията на ромите или нейната липса можел да се види след 30-40 години.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.