Колкото по на север пътешестват, толкова по-големи за тях са рисковете, предизвикани от човешката дейност

Всяка година хиляди Магеланови пингвини се скитат на южноамериканския бряг, далеч от местата в Антарктида, където се размножават, пише БТА. Ново изследване показа, че в повечето случаи става въпрос за женски екземпляри.

Колкото по на север пътешестват, толкова по-големи за тях са рисковете, предизвикани от човешката дейност. Заплахите на брега в северната част на Аржентина, Уругвай и южната част на Бразилия включват замърсяване на водата и случайни опасности, свързани с производството на петрол и морския транспорт.

Пингвини се пързалят на фестивала на леда в Китай (ВИДЕО)

"Получените резултати навеждат на мисълта, че скитането на север увеличава рисковете, особено за женските екземпляри", заяви Такаши Ямамото от Института по математика и статистика в Токио. В рамките на новото изследване са използвани данни, които за пръв път показват, че обратно на онова, което смятат специалистите, мъжките и женските пингвини се разделят през зимата. Женските екземпляри са склонни да се скитат на север през този сезон, който не е свързан с размножаването им. Учените подозират, че наблюдаваните различия в поведението на мъжките и женските екземпляри през зимата са продиктувани от съревнование за храна. Мъжките екземпляри, които са по-едри и с по-голямо телесно тегло, се нуждаят от повече храна.

Ямамото и колегите му възнамеряват да проследят пингвини бебета от появата им на бял свят до първото им чифтосване. Резултатите от изследването са публукувани в сп. "Кърънт байолъджи".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.