Хората от селото обвиняват местната власт за ситуацията с гетото

Ден пореден на протести във Войводиново. Събарянето на незаконните къщи в ромската махала продължава. Но продължава и недоволството на хората. Те твърдят, че вина за ситуацията носи местната власт, защото именно със знанието на общината е създадено гетото, в което сега влизат багери.

250 души по регистър живеят в ромската махала на Войводиново. Неофициално обаче обитателите са двойно повече. Техният брой нараснал през последните 20 години, когато къщите в квартала започнали да никнат като гъби, разказват жителите на селото и обвиняват за това местната власт.

Продължава събарянето на незаконни постройки във Войводиново (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това е пак работа на общината. Няма на кой друг. Те ги виждат постоянно, че навлизат на хората в местата”, коментира Рангел Дамянов, жител на с. Войводиново.

„Нямаше кой да ги спре”, допълва го Васил Дечев.

Махалата е на площ от 2 декара, върху които са построени 20 къщи. Само 4 от тях за законни.

„Още по-лошото е, че в случая, по наша информация, става дума за гето, което е изградено от лидера, от местния лидер на ВМРО с цел - подкрепа циганите да гласуват”, заяви Веселин Марешки, председател на ВОЛЯ. „Заселвал ги е там. Той е избран, този общински съветник, с тези гласове”, заяви още Марешки в предаването „Здравей, България”.

СНИМКИ ОТ СЪБАРЯНЕТО НА ПОСТРОЙКИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Местният лидер на ВМРО отрече твърдението.

„Не съм дал на никой парцел. Напротив. Аз през цялото време съм им говорил, че е време те да напуснат това гето и да започнат да живеят като нормални български граждани. Няма как някой да ме обвинява. Това са нелепици”, отговори Георги Какалов, лидер на ВМРО в с. Войводиново.

Махалата се оказа не само с незаконни къщи, но и с незаконно енерго и частно ВиК.

„Токът им се дава от първата ромска къща. Той разпределя с проводници до последната къща. Като всеки един от тях плаща по 30 лева”, обясни кметът Димитър Тосев.

Сутринта в махалата се появиха някои от обитателите, за да изнесат покъщнината си. Част от намерените вещи в къщите се оказаха крадени и полицията ги конфискува.   

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.