Нападението бе извършено в неделя вечерта по време на благотворително събитие

Кметът на полския град Гданск Павел Адамович почина от раните си, след като бе наръган с нож на сцената от 27-годишен нападател пред стотици хора по време на благотворителен концерт в неделя вечер, съобщи полският здравен министър Лукаш Шумовски.

53-годишният Адамович претърпя 5-часова операция в Университетската болница в Гданск. В понеделник сутрин от лечебното заведение съобщиха, че състоянието му е "много, много сериозно" и той се нуждае от масивно кръвопреливане. Хиляди хора се наредиха на опашка, за да дарят кръв.

Усилията на лекарите обаче не можаха да предотвратят трагичния изход.

Нападателят е задържан, а според полицията, е влязъл на събитието с пропуск на журналист. Разследването тепърва трябва да установи как се е сдобил с него.

Мъж намушка кмет в Полша пред очите на няколкостотин души

Качвайки се на сцената, младият мъж започнал да крещи, че е бил в затвора, въпреки че е невинен.

Минути преди да бъде намушкан, кметът публикува в Instagram снимка от сцената.

Кметът на Варшава, който в същия момент участваше в подобно благотворително събитие в столицата, коментира: „Атмосферата е била фантастична и изведнъж тази невероятна новина. Шокиран съм. Нямам души”.

В Twitter премиерът на Полша написа, че убийството на Адамович е огромна трагедия.

В отговор на атаката в страната бяха свикани серия от демонстрации срещу насилието.

Павел Адамович, който управляваше Гданск в продължение на 20 години, бе известен с либералните си възгледи и опозиционни настроения спрямо управляващите. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.