Жена с неизчерпаема енергия, огромен житейски опит и силна гражданска позиция

Тя е покорила много върхове. В кариерата й блестят два олимпийски медала и европейска титла в скока на височина. Йорданка Благоева - първата българска, световна рекордьорка в леката атлетика, реши да разкаже за живота си в книга. Жена с неизчерпаема енергия, огромен житейски опит и силна гражданска позиция.

Международен турнир по скок на височина пред храма "Александър Невски" в София. Това е следващата голяма мечта на двукратната олимпийска медалистка в дисциплината Йорданка Благоева, която тази седмица представи биографичната си книга "Босоногата кралица".

Събитието събра някои от най-популярните спортисти и треньори, но също така и двама президенти на България. Книгата, чийто автор е Юлия Пискулийска, разказва целия живот на Йорданка Благоева, преминава по пътя на образованието, тренировките, покоряването на върха, както и осветява някои от най-личните моменти на първата българка световна рекордьорка в леката атлетика.

Йорданка Благоева - „Босоногата кралица“ (СНИМКИ)

"Вълнение е, не мога да скрия, че е вълнение, защото откриваш един човек преди толкова години. Сега го откриваш отново. Същият и все пак друг. Естествена, силна личност и все пак проникнах в някакви други мънички, нейни тайни и много се радвам, че мога да я покажа на хората такава, каквато е тя. Есествена, силен дух, упорита, усилие, труд, което води човека към някакъв връх, какъвто и да е той", каза авторът на книгата, журналист и поет Юлия Пискулийска.

"Не съм от най-близките ѝ приятели, но аз съм на възраст, в която помня прекрасно нейните огромни успехи. Винаги е била еталон за спортист със страстта си към победите, с упоритостта си и с абсолютно човешкото си отношение към всичко и към всички на този свят. Затова винаги съм я харесвал много", заяви Петър Стоянов - президент на България, 1997-2002 г.

"Тя е стимул за всички, които спортуват лека атлетика и изобщо за всички спортове, уникална жена", каза Валя Демирева - треньор по лека атлетика, майка на Мирела Демирева.

"Хора като Йорданка Благоева ни водеха напред в едни времена, където беше трудно да имаме идоли, кумири и да следваме някой във Facebook или в социалните мрежи, но това, което се случи в Мюнхен го помня като дете. Голямата битка с Улрике Майфарт", заяви телевизионният водещ Ники Кънчев.

Какво каза Йорданка Благоева - гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.