Номинациите за „Оскар“ ще бъдат обявени на 22 януари, а самата церемония ще се състои на 24 февруари

„Зелената книга“ грабна отличието за най-добър филм по време на церемонията по раздаването на наградите на Гилдията на продуцентите, което се проведе в Бевърли хилс, съобщава АФП.

Филмът, в който главните роли се изпълняват от Махершала Али и Виго Мортенсен се пребори в конкуренция с „Рома“, „Роди се звезда“, „Фаворитката“, „Черната пантера“, „Луди богати азиатци“, „Вице“ и „Бохемска рапсодия“, които в началото на месеца си тръгнаха със статуетки от „Златните глобуси“.

„Зелената книга“ разказва за необичайното приятелство между Дон Шърли – чернокож виртуозен пианист и неговият шофьор – Тони Лип, по време на концертно турне в Дълбокия Юг през 1962 година.

18,6 милиона зрители гледали церемонията за "Златен глобус"

„Не се нуждая от награди“, заяви режисьорът на лентата Питър Фарели по време на награждаването. „Това е все едно Уорън Бъфет да спечели от лотарията. Изключително благодарен съм“, допълни той.

РАЗДАДОХА НАГРАДИТЕ „ЗЛАТЕН ГЛОБУС”: Кои са победителите? (СНИМКИ+ВИДЕО)

Сред отличените в другите категории бяха – за най-добър анимиран филм беше обявен „Спайдърмен – в спайди вселената“, „Американците“ спечели приза на най-добра телевизионна драма, а „Удивителната мисис Майзел“ спечели в категорията за комедиен сериал.

Какви тоалети облякоха звездите на наградите „Златен глобус” 2019? (ГАЛЕРИЯ)

Макар наградите на Гилдията на продуцентите да не са от категорията на „Златните глобуси“, те се смятат за по-точен барометър за „Оскар“-ите. Призовете и на двете организации във водещите категории през 20 от общо 29-те години, откакто се връчват, са съвпадали.

Това включва миналогодишният победител „Формата на водата“, въпреки че през 2017 година призът за най-добър филм на Гилдията на продуцентите грабна „Ла Ла Ленд“, а „Оскар“ получи „Лунна светлина“.

Номинациите за „Оскар“ ще бъдат обявени на 22 януари, а самата церемония ще се състои на 24 февруари.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.