Вижте историята на българин, лежал в иракски затвор

Единственият българин, който се е сражавал срещу „Ислямска държава”, се завърна в родината. Русенецът Димитър Петков заминава за Сирия като доброволец в подкрепа на международната коалиция.

След шест месеца на война, на път за България, е задържан за нелегално преминаване на границата в Ирак. Прекарва 40 дни в ада на тамошните затвори, но е освободен благодарение на намесата на посолството ни в Багдад. През последните години Петков живеел в Лондон. След като обаче и там става свидетел на убийства и атентати решил коренно да промени живота си.

„Това ме провокира да оставя всичко зад гърба си и да допринеса с нещо, да замина в подкрепа на международната коалиция”, заяви Димитър Петков.

Военнослужещи на САЩ са загинали при взрив в сирийския град Манбидж (ВИДЕО+СНИМКИ)

Започнал проучване и установил, че има начин да се присъедини към някоя от бойните групи в Сирия. Сам купува самолетния си билет и заминава на война. Пристига в Сирия, разпределят го в бойно звено, близо до Хаджин. Това е последният голям град под контрола на ДАЕШ, източно от река Ефрат до границата с Ирак. Сирийските демократични сили се борят за ликвидирането на групировката в региона няколко месеца. Преди да хване оръжието Димитър и другите доброволци от цял свят преминават през стабилна военна подготовка.

„Бяхме много мотивирани. Преминахме през специална антитерористична подготовка. Физическа, тактическа, доста добра военна подготовка, защото инструкторът ни беше бивш морски пехотинец”, допъли Димитър.

В битки минават задължителните за всеки доброволец шест месеца и Димитър Петков си тръгва. На границата между Сирия и Ирак го арестуват, визата му е изтекла, багажът му е подозрителен.

„Ние бяхме 4 човека от Международния батальон, връщахме се в родината. Провериха паспортите и багажите и видяха някои работи. Носих си тефтерче, в което бях записал записките от обученията”, каза още Димитър Петков.

Българин, който се е сражавал срещу „Ислямска държава”, се завърна в родината (ВИДЕО)

Така попада в затвора.

„В затвора имаше постоянно насилие. В моята килия имаше 50 боеца от "Ислямска държава", които са се били по фронтовете. Със сигурност някой от тях е рязал глави, може би всичките. Аз просто не знаех, как ще се развият нещата в затвора, колко време ще лежа. Очаквах най-лошото”, допълни Димитър.

След 40 дни в килията и намеса на българското посолство в Багдат,  Димитър е освободен. Още не може да повярва, че е жив и се е върнал. А всяка новина от Сирия го тегли отново към бойното поле. Няма да се върне обратно в Сирия, но съжалява, че си е тръгнал.

Той отказва да говори за политика, но е твърдо убеден, че „Ислямска държава” няма да бъде унищожена.

Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.