За талант като нейния се борят държави като Израел и Русия

16-годишната Александра Фейгин записа рекорд за България на Европейското първенство за жени, преди броени дни. Това е нейният дебют на подобен форум, но успехите тепърва предстоят, предричат специалистите. За талант като нейния се борят държави като Израел и Русия. Но тя избира България.

Към момента има около 65 златни медала за България. Фейгин има и три бронза и пет сребърни медала. Родена е в Йерусалим, но родителите й избират да я отгледат и възпитат тук.

„Относно това дали е избрала България – отдавна я е избрала. Тя от 3-годишна живее в България, българска гражданка е, учи в българско училище. Имали сме, разбира се, предложение да се състезава за други държави, тъй като тя от малка вървеше много над останалите и е безкрайно талантлива, но ние взехме общо решение да сме тук, да се готвим в България и да постигаме успехи за страната ни”, казва треньорката на Фейгин - Ина Лутай.

За треньорите й – Ина и Андрей Лутай, успехът на леда е семейна черта – двамата са опитни спортисти, а Ина е и сестра на Албена Денкова.

„От съвсем малка възраст Александра е при нас и ние сме като едно семейство – взимаме общи решения, всеки ден”, казва още Лутай.

Фигуристката ни Александра Фейгин с историческо класиране в Европа

И резултатите не закъсняват. Още с първата си поява на Европейско първенство за жени, Саша дори надминава очакванията на всички. 

„Историческо е класирането наистина, защото този спорт е много труден, тъй като е субективен. Тя е много упорита и безкрайно трудолюбива и още от първия път нещата се получиха много добре”, коментира още Ина Лутай.

Освен талант и упоритост, Саша разчита и на специални ритуали за късмет.

„Точно преди старта трябва да си обувам дясната кънка, след това – лявата. Да си слагам маратонките по специален начин. Също и ръкавиците – в едната ръкавица има етикет, значи трябва да бъде на лявата ръка.

Когато заговаряме за учебници, Александра признава, че напоследък няма много време за тях.

„Уча вкъщи вечер, опитвам се да наваксвам колкото мога. Ако трябва – питам съученици какво сме правили и така”, казва тя.

Треньорите й обаче настояват - кънките и книгите могат и трябва да вървят ръка за ръка.

„Винаги съм казвала, че фигурното пързаляне е спорт за интелигентни хора. Трябва да разбираш от музика, от изкуство. И винаги си личи, ако оставиш тези неща на заден план”, коментира още Лутай.

А Александра гледа само напред към голямата цел - топ 3 на световно, а защо не някой ден и почетната стълбица на Олимпиадата.Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.