Жителите на града са притеснени заради промяна на устройствения план

След поредицата от плажове, превърнати в строителни площадки, хора от Ахтопол недоволстват срещу промени на градоустройствения план, които ще позволят строителство и изсичане на дървета в градския парк и площад, на метри от морския бряг. Хората се притесняват, че там ще бъде изградена висока сграда в противовес със Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Инициирана е подписка с искане на нформация за това в какво ще се превърне крайбрежната зона. 

„Притеснява ни изцяло промяната на градоустройствения план в центъра. На 1 ноември миналата година кметът на Царево Георги Лапчев събра желаещите в Ахтопол да разгледат промяната на парка и по-точно превръщането му в едно площадно пространство”, казва един от жителите на града. По думите му те обаче не са били уведомени, че ще има цялостна промяна в центъра.

Заради строежите край морето: Проверяват общините Царево и Созопол

Направихме подписка, с която заявяваме, че не искаме промяна в градоустройствения план, а искаме парите, които са кредит, да бъдат насочени за други цели на Ахтопол”, казва още той.

Потърпевшите са пуснали подписки до различни институции и впоследствие разбрали, че има множество нарушения на законите. 

„Писахме до различни институции. Отговорът, който получихме от Института за културно недвижимо наследство, е, че на мястото на парка не може да се прави нищо друго, освен археологически разкопки”, казва Бисерка Райкова.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.