Към демонстрацията се присъединиха и таксиметровите шофьори

Хиляди пенсионери излязоха по улиците на Мадрид с искане за по-високи пенсии, съобщава Ройтерс, цитирана от БГНЕС. Демонстрантите заявиха, че протестират не само за собствените си пари за старост, но и средствата, които ще бъдат отпускани на бъдещите поколения, излизащи в пенсия.

Ще останат ли младите, които работят сега, без пенсии след години?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Към демонстрацията на възрастните хора се присъединиха и таксиметровите шофьори, които обявиха стачка срещу нелоялната конкуренция на компаниите за споделено пътуване.

Хиляди пенсионери блокираха Атина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През януари правителството на премиера Педро Санчес представи пред парламента проектобюджета, в който беше включено 6-процентно увеличение на пенсиите, но демонстрантите го отхвърлиха. Испанската система за социално подпомагане е в колапс след близо 5-годишна рецесия, която е следствие от срива на пазара на имотите, предизвикал глобалната финансова криза през 2008 година. Застаряващото население на страната в момента разчита на средства от държавния бюджет, като разходите за пенсии са по-високи, отколкото приходите. В Испания има около 8,7 милиона пенсионери, а раждаемостта е ниска, което предизвиква опасения за потенциална „пенсионна бомба“.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.