За да нападне, животното трябва да бъде предизвикано

"Това не е животно, което представлява опасност за живота на човека. Не е агресивно. За да прояви агресия, трябва да бъде много сериозно тормозено, да преживее някакъв стрес. Тези животни са бавни, мудни”. Това каза в студиото на „Здравей, България” херпетологът Георги Кръстев за змиите от вида боа. Коментарът му дойде във връзка с инцидента, при който влечуго избяга от терариум в пловдивски мол.

По думите на Кръстев, за да нападне, животното трябва да бъде натиснато с остър предмет, да му се причини болка, за да реагира агресивно.

Това, което трябва да направим ако срещнем подобно животно, е да не го замеряме с предмети и да не правим опити да го убием.

Хванаха змията, избягала от зоомагазин в мол в Пловдив

„Трябва веднага да се свържем с човек, който разбира от змии и има опит с тях. Не трябва да проявяваме самоинициативата да взимам животното в ръце”, коментира още Кръстев.

Управителят на търговския център в Пловдив Стойчо Марков каза, че не е знаел за наличието на такава змия в сградата.

„Досега сме виждали само аквариумите. Преди два дни змията е била донесена тук без наше знание. Според мен това е нарушение на Правилника за вътрешния ред”, казва още той.

Змия избяга от зоомагазин в мол в Пловдив

Марков вчера е свикал заседание на Управителния съвет и е запознал и него с решението, че договорът на търговеца ще бъде прекратен. По думите му самият обект не е опасен, но поради създалите се неприятности за клиенти и търговци, това е най-правилното решение.

„Това беше пределно ясно, че ще стане. Грешката е изцяло наша”, каза собственикът на избягалага във вторник змия.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.