Българинът Филип Захариев е готвач на най-северната обитаема точна на планетата и запален пътешественик

Остров Свалбард е най-северната обитаема точна на планетата. Живакът в термометрите там рядко се качва дори до нулата. Половината година е ден, а другата нощ.

Филип Захариев е тръгнал от „момче за всичко” във видинско заведение за хранене и стига до остров Свалбард като главен готвач на световно известен ресторант, чиито гости са били дори кралското семейство на Норвегия.

 Имаме един знак с бяла мечка, което значи, че след този знак има вероятност да срещнеш хищник, който е един от най-опасните на планетата. Нямаш право да напускаш пределите на града след този знак без оръжие”, разказва Филип. Той също споделя, че се е срещал с бяла мечка, за щастие без злополука.

ДА ЖИВЕЕШ В МЕЧТАТА СИ: Пътешествениците Маги и Цветин от Вълшебния керван (ВИДЕО)

Страстта към готвенето наследява от баба си. Тя го учи  да приготвя тутманик, а той пък го прави популярен и на ледения остров.

„Много от гостите, дори тогава на тази вечеря, които бяха от цял свят, те знаеха къде е България, разказваха ми случки от София. Хората там пътуват и са отворени към света, те знаят къде се намира България, знаят много неща за България”, добавя той.

Филип пътува интензивно. Посетил е над 70 страни, като последната е Бангладеш. Поради голямата бедност в страната, като основен урок, получен от там, той посочва "да оценяваш малките неща”.

Написал е пътепис за Индия, но дори след всички пътувания, твърди, че иска в някакъв момент да се върне във Видин.

„Ако нещо се промени, ако нещо се случи, ще се върна! Във Видин съм живял чудесно, най-хубавите години от живота ми са във Видин..”, споделя пътешественикът.

Има места по света, на които осъзнаваш наистина колко си малък”, заключва Филип като вдъхновение от своите пътувания.

Повече гледайте във видеото 

Репортер: Никол Панчева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.