Двамата били женени от няколко години, но бракът им не вървял

41-годишен мъж е обвинен в убийството на съпругата си, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

На 24 февруари тази година в жилището, наето от семейството, 41-годишният Борислав Николов пребил съпругата си. Двамата били женени от няколко години, но бракът им не вървял и те били в развод. За поредна вечер между съпрузите избухнал скандал, който продължил с жесток побой над 40-годишната жена от домашния насилник. След като оставил съпругата си в безпомощно състояние, Борислав позвънил на майка си и я повикал да дойде, за да изнесе багажа си. След това майка и син напуснали жилището, без да се интересуват за състоянието на пребитата жена.

Принудително лечение за обвинения в четворното убийство в Нови Искър (СНИМКИ)

След като 40-годишната жена не отговаряла на телефонните повиквания на майка си, бил подаден сигнал в Първо районно управление на МВР във Варна. Изпратени били служители на МВР и на Пожарната на адреса, които успели да влязат през балкона в заключеното жилище на 25 февруари. Там било открито тялото на убитата. 

 

Всяка 4-та жена в България е жертва на домашно насилие

Аутопсията показала, че смъртта е настъпила от масивен кръвоизлив в мозъка, причинен чрез множество удари в главата със или върху твърди тъпи предмети.

Действията по разследването показват, че малтретираната жена е подавала няколко жалби за домашно насилие срещу агресивния си съпруг през годините на брака им. Борислав е бил предупреждаван с полицейски протоколи за наказателната отговорност, която носи за заплахите и причинените телесни повреди на съпругата си. Впоследствие обаче жената съобщавала в полицията, че отношенията помежду им са се подобрили. На 26 февруари тази година е било насрочено бракоразводното дело на семейството във Варненския районен съд.

Борислав е бил задържан за срок до 72 часа от наблюдаващия прокурор по делото. Окръжната прокуратура във Варна ще внесе искане в съда за мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Борислав Н.

Какво показва черната статистика?

- Само от началото на годината това е трета жертва на домашното насилие у нас. През 2018 г. убитите са били 35.

- 22 февруари. Публикувани са промени в Наказателния кодекс, с които наказанията за  убийство, извършено в условията на домашно насилие, стават по-сурови: между 15 и 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен без замяна.

- 26 февруари. Промените влизат в сила - два дни след убийството във Варна. Така насилникът ще бъде съден по старите, по-меки правила.

Репортер: Деян Герговски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.