В ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" експерти коментират темата, както и конфликта между Индия и Пакистан

„Аз не виждам нищо изненадващо в посещението на генералния секретар на НАТО у нас. Тези, които следят международните отношения, няма как да не направят връзка с това, че Столтенберг идва от Кошице, където се бяха събрали един брой страни и това автоматично ни води до проекта „Тримориум”. Това каза в ефира на  "Плюс-Минус. Коментарът след новините" международният анализатор Боян Чуков. Той обясни, че проектът е възникнал след новата енергийна стратегия на САЩ преди 3 години, когато те са решили да станат „водеща енергийна държава и износител на вългеводороди”.

Радев: България ще продължи да допринася за сигурността на Балканите и в Черно море

Кристиян Шкварек, също международен анализатор, каза, че макар енергийни теми да не са засягани директно по време на срещата между Столтенберг и Борисов, се подразбира присъствието им в такъв тип разговори. Шкварек определи енергийната зависимост и връзки в Източна Европа като „централна и важна геополитическа част".

Точно зад проекта „Тримориум” – една идея за геополитическо обединение, която се роди в Полша, бяха изразени позиции, че той ще се опита да тласне тези страни към енергийна независимост от Русия, тъй като това се разглежда най-вече от страни като Полша и Румъния и е ключово за тяхната сигурност”, добави Шкварек.

Относно напрежението между Пакистан и Индия, според Чуков, проблемът идва от това, че има конфликт между две ядрени държави. „Пакистан реагира и се съгласи Русия да бъде посредник в конфликта. Китайците също мълчат тактично, тъй като те също са в конфликт с Индия. Считам, че нещата ще поутихнат, но Кашмир така или иначе се оказва ябълката на раздора”, добави международният анализатор.

Пакистан свали индийски бойни машини (ВИДЕО)

Мнението на Шкварек е, че САЩ търси все по-близки връзки с Индия заради съседството ѝ с Китай. Според него в случая Русия се явява неутрална страна.

Чуков добави, че въпросът не е локален, а глобален. „Тук играта е вътре в САЩ. Там имаме битка между Америка на Хилари Клинтън и Америка на Доналд Тръмп. И ако погледнете, има активизиране на конфликти на много други места. Една от причините Тръмп да се прибере страшно бързо от Ханой, е заради информация, че на друго място се готви подобна история”, каза още експертът.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.