Темата коментира бившият министър на външните работи Соломон Паси

"При тези две визити няма някакъв умисъл в това, че са състредоточени в рамките на няколко дни. И Столтенберг, и Медведев са достатъчно заети хора, за да нагласят визитите си, така че да съвпаднат по време". Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият министър на външните работи Соломон Паси относно визитите на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг и председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев.

„Столтенберг каза много неща, които знаем, и неща, на които обърнахме внимание: за заплахите в Черно море, за хибридните войни, за Западните Балкани, за изключителното усилие на Русия да спре Македония да влезе в НАТО, за киберсигурността и т.н. Най-важното послание, което Столтенберг отправи е, че Русия вече е излязла от ракетния договор със САЩ и трябва да очакваме да насочи ракети към всяка една членка на ЕС и НАТО”, коментира още Паси.

Медведев: Чакаме гаранции за "Турски поток" от ЕК; Борисов: Участваме в хъб „Балкан”

„Основното около руската визита е, че не дойде президентът Путин, а дойде премиерът Медведев. За тази среща започна да се говори още миналата година, за 3 март, когато се очакваше да дойде Путин за 140-тата годишнина от Освобождението на България, но тя се трансформира във визита на руския патриарх. Тази година пак се трансформира, но във визита на руския премиер. Путин ходи там, където страните са му важни – в Австрия, в Сърбия, Гърция. В по-малко важните изпраща министър-председателя”, заяви Паси. Според него в това има и добра новина, а именно - ако беше дошъл лично Путин, визитата щеше да се политизира, а сега може да се говори за нея на много по-експертно ниво.

Като втора голяма новина от визитата на Медведев Паси посочи фактът, че руският премиер е говорил за всичко друго, но не и за диверсификация на енергийните източници. „В момента сме сложили всичките си енергийни яйца в руската кошница и тя става все по-голяма и по-голяма”, каза още бившият ни външен министър. Според него, освен от добро въоръжение, имаме нужда и от разнообразие на енергийните източници и преносните мрежи.

Борисов: Не виждам причина България да се отказва да има развита газопреносна система

По думите му добрите отношения между държавите зависят от равнопоставеност и от военния баланс. „Втората световна война избухна защото имаше огромен военен дисбаланс в полза на Германия. ЕС и общностите за въглища и стомана бяха създадени, за да се контролира въоръжението. Студената война не се превърна в „гореща”, защото имаше баланс на оръжията”, каза още Паси. Според него в момента има много сериозен дисбаланс и той е видим най-вече от наша гледна точка - в Черно море. Ето защо България се нуждае от нови военноморски бази, коментира Паси.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.