Марина Стоименова разговаря с вицепрезидента на китайския технологичен гигант

Съединените щати и Китай са на прага да разрешат спора, който доведе до Търговска война. Причината за него е технологията 5G.

10 пълнометражни филми сваляме за 1 секунда, умни къщи, автономни коли и автобуси, лекари без граници са само част от нововъведенията, които ще станат достъпни за потребителите с новата технология. Компанията, която я развива, се превърна в „ябълката на раздора” между други два гиганта. За много правителства 5G се превърна в геополитика с опасни измерения.

Война има и тя е заради това, че САЩ искат да са пионери на 5G мрежата, коментира журналистът на NOVA Марина Стоименова. Тя се срещна с един от шефовете на един от най-големите технологични гиганти в Китай, който в момента е обект на сериозни атаки.

„В интерес на истината не знам истинската причина за тази война. Самата технология означава пето поколение мрежи. Всички услуги, които споменахтеq трябва и може да бъдат зависими от технологията. Защото тя ще осигурява много по-висока скорост. А по-високата скорост означава по-малко необходимо време", коментира Тони Ронг – вицепрезидент на потребителското звено на Huawei.

Канада ще екстрадира директорка на Huawei в САЩ

Доналд Тръмп обвини технологичния гигант в скрит шпионаж. Настръхнаха и Япония, Австралия, Нова Зеландия. Тревога изразиха и в Европа. Мотивът – технологията ще може да контролира бита ни, електричеството, автомобилите ни.

Стигна се и до обвинение, че компанията е свързана с комунистическата партия на Китай. Нещо, което от там категорично отричат.

"Ние сме 100% частна компания. Въпросът е 5G технологията. Нашата технология е водеща в тази индустрия. Мисля, че ако и другите гиганти разработят такава, ще има качествена конкуренция. Ние сме лидерите и искаме да осигурим технологията на нашите потребители. Вярваме, че в бъдещето всичко ще е свързано. И ние трябва да поддържаме тези връзки. В бъдеще искаме да инвестираме много повече в Европа, включително и в България. България е много важна нас. В близко бъдеще страната ви ще бъде готова за тази технология”, коментира Тони Ронг.

Подробности вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.