391 депутати гласуваха против споразумението, а 242 го подкрепиха

Британският парламент отхвърли за втори път сделката за Brexit, сключена от британския премиер Тереза Мей с Европейския съюз. Вторият опит на Тереза Мей да прокара споразумението отново завърши с голямо поражение. 391 депутати  в Камарата на общините гласуваха против споразумението, а 242 го подкрепиха. Така се оказаха напразни и усилията на Тереза Мей да договори промяна в сделката, и съгласието на Евросъюза да определи краен срок на предпазния механизъм за ирландката граница. 

Сега логичните стъпки остават две - излизане от Общността без сделка или отлагане на Брекзит за търсене на ново споразумение. 

Тереза Мей каза, че е разочарована от резултата и очерта следващите стъпки към Брекзит.

Тя заяви, че е решена да приложи резултатите от референдума за напускане на ЕС, но в същото време е и убедена, че най-добрият начин е Великобритания да излезе от ЕС със споразумение. Ако все пак депутатите решат, че сделка няма да има, политика на правителството ще бъде да приложи тяхната воля. Тереза Мей обяви, че ако Камарата на общините реши, че иска удължаване на член 50, то кабинетът също ще се опита да договори това с Брюксел. Парламентът ще трябва да реши какво точно иска и дали иска и провеждането на втори референдум, бяха думите на Тереза Мей.

"Нека бъда пределно ясна - ако утре гласувате срещу излизане от съюза без сделка и поискате удължаване на срока за Брекзит - това НЕ решава проблема, пред който сме изправени. Европейският съюз ще иска да знае за какво ни е това удължаване. Вие ще трябва да им отговорите. Дали искате да отмените член 50-ти? Дали искате втори референдум?... Или иска изход със сделка, но не тази. След начина, по който гласувахте днес, ще трябва да отговорите на тези въпроси.", бяха думите на британския премиер.

Утре британският парламент ще проведе дебат и депутатите ще трябва да гласуват дали Великобритания ще напусне без сделка. Ако отхвърлят това, в четвъртък ще решават дали Лондон да поиска от Брюксел отлагане на Brexit.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин заяви пред депутатите, че „Споразумението за Brexit е мъртво“. Той призова депутатите да приемат неговите предложения за по-мек Brexit. „Тяхното споразумение, тяхното предложение, това което премиерът предложи – ясно е, че е мъртво“, заяви Корбин пред парламента. 

Това е голямо поражение за британския премиер Тереза Мей и плана й за излизане на Обединеното кралство от ЕС на 29 март. Мей договори този текст от близо 600 страници след дълги месеци преговори и отхвърлянето му поставя въпроса за оцеляването й начело на правителството, отбелязва Франс прес.

ЕС изрази съжаление от изхода от гласуването в Лондон

Говорител на президента на Европейския съвет Доналд Туск заяви: „Съжаляваме за изхода от гласуването тази вечер и сме разочаровани, че британското правителство не успя да осигури мнозинство за Споразумението за излизане, договорено между двете страни през ноември. От страна на ЕС, ние направихме всичко възможно, за да постигнем споразумение. Давайки допълнителни гаранции през декември, януари и вчера, е трудно да видим какво друго можем да направим. Ако има изход от настоящата задънена улица, то той се намира в Лондон“.

ЕС е готов да разгледа обосновано искане от Великобритания за забавяне на Brexit

Държавите от ЕС ще разгледат обосновано искане от Великобритания за забавяне на Брекзит, заяви говорител на ЕС, след като парламентът в Лондон отхвърли споразумението за напускане.

„Ако има обосновано искане от Великобритания за удължаване на Брекзит, 27-те държави-членки на ЕС ще бъдат готови да го разгледат и да решат единодушно“, заяви говорител на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от АФП.

Барние: ЕС е направил всичко, което може, за да помогне

Главният преговарящ по Брекзит на Европейския съюз Мишел Барние обяви, че ЕС е направил всичко, което може, за да помогне за гласуването на споразумението за напускане.

След като британските депутати отхвърлиха сделката за Брекзит, Барние написа в Туитър: „ЕС направи всичко, което може, за да помогне на Споразумението за напускане да мине. Ситуацията на задънена улица може да бъде решена само във Великобритания. Нашата подготовка за напускане без сделка сега е по-важна от всякога“. 

Brexit с EXIT: Пробив в преговорите между Брюксел и Лондон

И на 15 януари текстът беше отхвърлен от Камарата на общините с голямо мнозинство.

По-рано днес главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние предупреди, че Великобритания няма да получи преходен период след Brexit без ратифицирано от британския парламент споразумение.

„Слушайки дебатите в Камарата на общините, ми се струва, че там има опасна илюзия, че Великобритания може да се възползва от преходен период при липсата на споразумение за излизане от ЕС, коментира Барние в Туитър. Нека да бъда ясен, единствената законова база за преходен период е споразумение за напускане от ЕС. Ако няма споразумение за напускане, то това означава, че няма да има и преходен период.

Очаквайте подробности.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.