Израелският премиер отговори на отправените му обвинения от Турция в расизъм

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отвърна на обвиненията на Турция в расизъм и нарече президента Реджеп Тайип Ердоган диктатор, съобщи БТА.

Говорителят на турското правителство Ибрахим Калън разкритикува вчера Нетаняху, който в неделя каза, че Израел не е националната държава на всички свои граждани, а само на еврейския народ.

САЩ и Израел напуснаха ЮНЕСКО

"Турският диктатор Ердоган атакува израелската демокрация, а затворите му са пълни с журналисти и съдии. Колко смешно", заявява Нетаняху в разпространено тази нощ изявление на канцеларията му.

Коментарът на Нетаняху от неделя беше направен в отговор на изразено в социалните мрежи възмущение на израелската комедийна актриса и манекенка Ротем Села от позициите на дясното правителство на Израел към арабското малцинство (представляващо 17,5 процента от населението на Израел).

Aмерикански сенатор обеща на Нетаняху инициатива за признаване на територии към Израел

"В Израел няма граждани втора ръка. Израел е демократична държава, в която всички израелци, включително и близо двата милиона араби, имат равни права. Израел обаче е единствената еврейска държава, със Звездата на Давид на знамето си, с иврит като официален език и правото на всеки евреин по света да дойде да живее в Израел”, изтъкна Бенямин Нетаняху.

Припомняме, че вчера Ердоган обвини Нетаняху в "явен расизъм". А днес го нарече "потисник" и "убиец" . "Вместо да предотврати потискането на мюсюлманите, премиерът на Израел  ме взима на мушка, за да инвестира в предстоящите избори. Ние не сме отговорни за тези лъжи в социалните медии. Ще продължим до последния си дъх борбата си за правата на палестинския народ и администрацията на Йерусалим в съответствие със значението, които имат за мюсюлманския свят“, подчерта Ердоган.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.