Маратонът от гласувания продължава, напрежението расте

Поредицата от гласувания около Brexit в британския парламент продължава. Продължават и демонстрациите пред парламента на групи привърженици и противници на "развода" между ЕС и Великобритания. 

Британските депутати отхвърлиха „твърд” Brexit и отлагане на датата на „развода” с ЕС (ВИДЕО)

Депутатите в Камарата на представителите днес ще трябва да се произнесат по предложение за отлагане на напускането на ЕС. Дотук Тереза Мей получи три пъти „не”. За 24 часа депутатите отхвърлиха и сделката за Brexit, и изход без сделка, но и отхвърлиха удължаването на срока за напускане. 

Тереза Мей обаче поиска още едно гласуване на въпроса дали Великобритания е склонна да отложи Brexit. Или „разводът” с ЕС остава за 29 март. Ако депутатите решат, че могат да го отложат, трябва да насрочат нова дата. Това отлагане трябва да бъде одобрено от всяка една държава в ЕС. 

Британският парламент отново отхвърли сделката за Brexit (ВИДЕО)

Към момента всички варианти са възможни, тъй като гласуванията в парламента имат само препоръчителен, а не задължителен характер. Най-лошият сценарий остава напускане без сделка. Това означава няколко дни пълна изолация, последвани вероятно от скок в цените на телефонните разговори и банковите транзакции. 

Според опозицията обаче Brexit няма да се случи този месец, защото Великобритания не е готова.

Според вестник „Файненшъл таймс” контролът над Brexit е иззет чрез вчерашното гласуване да няма изход без каквато и да е сделка. Вестникът подчертава, че Тереза Мей следващата седмица трябва да предложи нов вариант за излизане с евентуално споразумение.

Независимо от днешното гласуване, следващата седмица Мей трябва да предложи нов план за излизане от ЕС. 

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.