Това стана в три отделни гласувания

Три пъти „не” за Тереза Мей в британския парламент. За 24 часа депутатите охвърлиха сделката за Brexit, отхвърлиха и варианта за Brexit без сделка, както и отлагане на датата на „развода” с ЕС

След като във втърник беше отхвърлена сделката за Brexit, тази вечер беше гласувана поправката, призоваваща правителството напълно да изключи "Brexit без сделка". Тази поправка беше подкрепена от 312 срещу 208 гласа.

Изменението не променя закона, а представлява декларация на волята на парламента и действа като инструкция за правителството. Поправката обаче има значителна политическа стойност, отбелязва Ройтерс.

Британският парламент отново отхвърли сделката за Brexit (ВИДЕО)

С 374 срещу 164 гласа беше отхвърлена поправка, предлагаща отлагане на Brexit до 22 май.

Британските депутати приеха с 321 срещу 278 гласа при окончателното гласуване правителственото предложение, с внесена приетата преди това поправка, което напълно изключва Brexit без сделка.

Според опозиционния лидер Джереми Корбин, това прави отлагането на Brexit за дата след 29 март неизбежно.

„Това е изборът, пред който този парламент е изправен! Правният параграф в законите във Великобритания и Европейския съюз е, че Обединеното кралство ще напусне Евросъюза без споразумение, освен ако нещо друго не бъде договорено. Честта се пада на всеки един в този парламент да открие какво е то”, заяви премиерът Тереза Мей.

Според британски медии министри от кабинета са се въздържали при окончателното гласуване, министърът на хората с увреждания Сара Нютън е подала оставка.

Медиите на Острова все повече говорят, че реално не се знае какво следва и хаосът се задълбочава.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.